Apstādījumi lauku sētā


Ja dzīvojat lauku sētā vai arī Jūsu rīcībā ir plaša teritorija, kurā vēlaties ierīkot dārzu, jāizvēlas piemērotākie augi. Liela dārza ierīkošanai jāatvēl gan līdzekļi, gan laiks, kā arī jārēķinās, ar iespējām dārzu uzturēt un kopt. Lai arī dārza ierīkošanu parasti sāk ar koku un krūmu ieplānošanu un zāliena ierīkošanu, kamēr tie aug, vēlme ir sasniegt drīzu rezultātu. Šādā situācijā jādomā par liela auguma ziemcietēm, kuras salīdzinoši drīz radīs dārzā mājīgākas aprises. Dobi var ierīkot vairāku kvadrātmetru lielu, starp augiem atstājot pietiekami daudz brīvu vietu, lai varētu augus apkopt vai staigāt starp puķēm, ja vēlaties nogriezt kādu ziedu vai apskatīt augus tuvāk to augšanas laikā. Augus nevajadzētu stādīt pārlieku tālu vienu no otra, ar domu, ka ietaupīsiet uz stādāmā materiāla rēķina. Reti iestādītās liela auguma ziemcietes labi izskatīsies tikai no liela attāluma un būs jāravē brīvās vietas starp stādiem. Stādīšanas attālumi augiem tiek noteikti rēķinoties ar to dabiskajiem augšanas izmēriem, lai augs katrs atsevišķi var pietiekami sazaroties un arī grupā stādīti pietiekami saskartos, veidojot līdzenu stādījumu.

Nebūs lietderīgi maza auguma ziemcietes stādīt tālu no mājas (īpaši, ja stādīts nelielā platībā) vai kādā vietā, kur bieži neuzturas. Mazā auguma augus nevar redzēt no attāluma, tādējādi to skaistums paliks nenovērtēts, bet darbs to audzēšanai ieguldīts.

Laukos svarīgi, lai piebraukšana pie mājas būtu ērta un nepārprotama. Ērti, ja mājas priekšā ieklāts grantēts vai bruģēts laukums, kur novietot transporta līdzekļus gan pašiem, gan ciemiņiem.

Apstādījumi mājas tuvumā izvēlēti īpaši koši un ziedoši maksimāli ilgi. To var realizēt, stādot augus ar dažādu ziedēšanas laiku. Tālumā redzamā ainava ir kā fons košajiem apstādījumiem, kā arī tuvumā esošie koki un reljefs aiztur vēju. No piebraucamā ceļa nedaudz redzams dīķis un tā apstādījumi, kas liek nojaust atpūtas zonas tuvumu, bet tomēr atpūtas zona tikko atbraukušajiem ciemiņiem nav redzama.

Atpūtas zona laukos ierīkota pagalmā aiz mājas, kur ierīkots dekoratīvs dīķis, kurš ir pietiekami liels, lai tajā varētu peldēties. No viesistabas var izkļūt pa plašām durvīm. Ieklāts plašs bruģēts laukums uz kura izvietojamas vasaras mēbeles, pie mājas var piestiprināt saules sargu, kuru pēc vajadzības atver. Svarīgi vismaz mājas tuvumā ierīkot patīkami mīkstu mauriņu.

Vairākās vietās, no kurām paveras apskates cienīgi skati, novietoti lieli laukakmeņi. Uz akmeņiem var sēdēt, kad tie patīkami saulē sasiluši. Ja rodas nepieciešamība laukakmeņus var papildināt vai aizvietot ar ērtiem un lauku noskaņai atbilstošiem soliem.
Stādījumiem laukos jābūt iespaidīgiem, bet arī viegli kopjamiem – tikai tad tie sagādās prieku gan ikdienā, gan svētku dienās. Ērtāk kopjamus stādījumus var iegūt tikai rūpīgi plānojot augus atbilstoši augšanas prasībām, kā arī izmantojot mūsdienīgus stādījumu ierīkošanas materiālus.

Lai noskatītos video par ehinācijām angliski, jāspiež uz šīs saites.

Daži augu kombinēšanas priekšnosacījumi:

  • Ja dobēs puķes ziedēs vasaras otrajā pusē vai pat rudenī, izvēlieties pavasarī koši ziedošus krūmus vai kokus to tuvumā.
  • Ja pavasarī ir kāda silta saulaina vieta, kurā patīkami uzturēties, parūpējaties, lai šīs vietas tuvumā uzziedētu sniegpulksteņi, krokusi vai citas sīpolpuķes.
  • Savvaļas tulpes vai cīrulīši iederēsies zem kļavas, kas koši krāsosies rudenī.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *