Ēna dārzā


Augi iedalās ēnmīļos un saulmīļos, kā arī ir tādi, kuri var augt vieglā noēnojumā jeb pusēnā. Kā lai saprot ēnas dažādību?Ēna dārzā atbilstoši gadalaikam mainās, kā arī tās intensitāte ne visur ir vienāda. Atkarībā no ēnas dažādos gadalaikos, tiek plānota augu izvēle dārzā. Agri pavasarī zem lieliem kokiem, kur parasti varētu augt tikai ēncietīgi augi, var augt un ziedēt, piemēram, pavasara sīpolpuķes. Saplaukstot lapām, ēnas intensitāte mainās. Arī ēnas garums, atkarībā no saules augstuma ir atšķirīgs. Arī šādas pazīmes dārzā jāievēro, lai veiksmīgi izvēlētos augiem piemērotāko augšanas vietu.

Par pusēnu var uzskatīt arī tādu noēnojumu, kāds ir zem kokiem vainaga ārpusē. Zem koka vainaga iekšpusē ēna rodas gan no stumbra, gan no zariem un lapām – šāda ēna uzskatāma par pilnīgu ēnu. Ēna var rasties arī no ēkām. Bieži šādā ēnā ir arī daudz vēsāks nekā zem koku lapotnes.

Ja, piemēram, mūžzaļos rododendrus stādīsim ēnā, kas radusies no lapu kokiem, visdrīzāk rododendri cietīs no saules apdegumiem agri pavasarī. Par augu apdegšanu pavasara saulē var lasīt šeit.

Neliels piemērs dobei ēnā, kura radusies no ēkas attēla labajā pusē un no kokiem kreisajā pusē. Dārzu pakāpeniski ierīkojuši paši saimnieki, lai samazinātu jauniegūstamā dārza izmaksas.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *